perjantai 9. toukokuuta 2014

IELTS seitsemän.nolla.

Okei. Vaikka kuinka haluaisin jo hypätä ja pamauttaa okeen tulokset 7.0  niin lähdetäämpäs alusta. Ielts, Interatioal English Language Testing System. Pikemminkin Stress System. Ei sillä että olisi mitenkään vaikea koe ollut, mutta se aikarajoitus antoi kyllä omat haasteensa tehtävien huolelliseen suorittamiseen. Kolme tuntia aikaa, kolme osiota + keskusteluosio.

Kuuntelu vierähti korvien ohi niin nopeasti, että hyvä kun ehdin nenääni kaivaa. Tätä osiota jännitin ehdottomasti eniten, mutta tästä osiosta jäi kuitenkin paras fiilis. Kuunteluhan tuli siis tasan kerran ja jos menetit sen yhden nimen mikä piti täyttää niin jaa a, ketään ei kiinnosta. 

Sitten meniki maku kokeeseen, kun siirryttin luetunymmärtämiseen. Tekstit oli sinällään helppoja, julkisen liikenteen historiaa ja joitain tiede-artikkeleita. Iso plussa myös siitä, että kysymykset ei ollut millään tavalla kompia. Kun vaan kunnolla luki, niin kyllä se vastaus löytyi. Harmi vaan, että oli tosiaan vain tunti aikaa lukea kolme artikkelia. Kauheasti ei ehtinyt tekstejä syväluotaamaan. 

"20 minutes left" Hitto. Oon vasta tokan tekstin puolessa välissä. Pikaluvulla mennään siis. Ja lottorivillä.

Kaks tuntia ja kaksi osiota kokeesta suoritettu. Tauon paikka? In your dreams. Tuulta purjeisiin vaan, nopea lappujen keräys ja vielä nopeampi uusien lappujen jakaminen. Ohjeet kolmatta kertaa, nimet papereihin ja "You may open the test booklet." 

Kaksi esseetä, toinen min. 150 sanaa ja toinen min. 250 sanaa. Onneksi olen internet stalkkeri ja olin selvittänyt että 99% kerroista tuo lyhyempi essee on jonkinlainen diagrammi, jota pitää tulkita ja viisaana ihmisenä olin sitten opetellut kaikki taulukoihin liittyvät sanat. SUOSITTELEN. Oli hyvä fiilis kun tungin sinne aina välillä "Reached a peak" tai "fell dramatically by 39%". Pidemmässä esseessä piti sitten kertoa mielipiteensä ns. turhista julkkiksista, jotka eivät ole tulleet julkisuuteen taitojensa kautta. Sekä ovatko nämä henkilöt hyviä roolimalleja nuorille. No sanomattakin oli selvää, että kun tunti oli aikaa kirjoittaa molemmat esseet, niin siinä ei kauheasti mitään hienoja ajatuskarttoja ehtinyt laatia. Suoraan asiaan vaan. Aika loppui sekunnilleen silloin, kun sain viimeisen sanani kirjoitettua. Kiva. Se siitä huolellisesta tekemisestä ja tarkistamisesta sitten.

Kokeen jälkeen jäi niin tyhjä olo ja vähän jopa huono fiilis. Koe rynnittiin läpi ja armoa ei tosiaan ollut. Essee ja luetunymmärtäminen huolettivat kaikista eniten koska jälkimmäisessä ei ehtinyt kauheasti sen tarkemmin lukemaan tekstejä ja kysymyksiin vastaaminen meni mutu-tuntumalla. 

Parin tunnin tauko ja sitten suuntasinkin suulliseen osioon. Jännitys nousee.... Haastattelija oli tosi mukava, hymyili ja nyökytteli mukana, joten se itsekseen puhuminen oli huomattavasti helpompaa! Haastattelussa aloitettiin täysin pöllöistä kysymyksistä (missä olet töissä, mitä vaatteita pidät töissä, pidätkö samoja kotona jne.) ja siinä 15 minuutin aikana siirryttiin aste asteelta vähemmän pöllöihin. Kunnes lopulta piti analysoida nykyajan ruokatottumuksia ja miksi roskaruoka saattaa olla suositumpaa kuin terveellinen. Haastattelun yksi osa oli myös pikkuinen 1-2 minuutin yksinpuhelu. Minuutti aikaa suunnitella ja toinen aikaa puhua. Minulle tuli aiheeksi kertoa ravintolasta jossa olen ollut ja jonne haluaisin mennä uudestaan. Ihan tosi hei. Mä oon köyhä, joten raintolakokemukset on jääny aika vähäiselle. Heitin päästäni sitte mahtavan kokemuksen keksitystä sushi-raintolasta jossa vietimme kaverin syntymäpäiviä ja kuinka se oli ensimmäinen kertani sushi-ravintolassa. Ilmeisesti selitys kelpasi! 

13 päivää piti odottaa tuloksia. Aika ei olisi voinut mennä hitaammin. 9.5. aamulla herätessäni kello kuusi päätin, että nopeesti tarkistan josko olis tulokset tulleet. Ja. OLIHAN NE. En valehtele kun sanon, että mä kiljahdin. Kiljahtamista seurasi täydellinen helpotus ja rupesin itkemään vuolaita kyyneliä. Kaikki se jännitys, hermostuneisuus ja stressi vaan laukesi yhdellä kertaa ja makasin sitte sängylläni itkien onnesta. Sori naapurit. 


Kouluun pääsemiseen tarvitsin Overall scoren 6.0 ja minimissään jokainen osio sai olla 5.5. Eli hienosti läpi. 

OI TÄTÄ TUNNETTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti