lauantai 2. elokuuta 2014

England-why ja Gloucester-what did you just say?

Yleisin keskustelu minkä nykyään käyn ihmisten kanssa menee jotakuinkin näin:

"Ai sä lähet Lontooseen opiskelemaan!! Vähänkö siistiä."
"Joo! Paitsi siis en Lontooseen vaan sellaseen lounas-Englannissa sijaitsevaan kaupunkiin ku Gloucester."
"Glo-mikä? Mikä sen yliopiston nimi on?"
"G-l-o-u-c-e-s-t-e-r. Ja se yliopisto on University of Gloucestershire."
"GloshiHÄ?"
"g-l-o-u-c-e-s-t-e-r-s-h-i-r-e"

*Kuluu muutama päivä*

"Sitte ku sä asut siellä Lontoossa nii---"
"Gloucesterissa."
"Aikuniijoo!"

Välillä mietin, että olisi pitänyt valita toinen yliopisto ihan vaan sen takia, että muiden olisi helpompi lausua ja muistaa.

No mikähän tämä kaupunki nyt siis luulee olevansa?

Gloucester (tai glostö näin niinkuin wannabe-brittiläisenä lausuttuna) sijaitsee lännessä, n. 160km päässä lontoosta. Eikö se siis melkein Lontoossa ole? Kaupungissa on päälle 120 000 asukasta ja yliopistossa on melkein 10 000 opiskelijaa. Woooot! Pieni Suomalainenhan joutuu uimaan kahta kauheammin, ettei vain huku sinne ihmismassaan.

Aha, no mutta entäs sitten se yliopisto?

University of Gloucestershire jakautuu kolmelle kampukselle, joista kaksi on Cheltenhamissa (ihanaihana kaupunki, jossa asuin au pair-aikoinani) ja yksi Gloucesterissa. Yliopisto on uusi ja sai yliopisto-tunnustuksen vuonna 2001 (sitä ennen ammattikorkeakoulu vuodesta 1834) eli ranking-listoilla Gloucestershire ei vielä yllä korkeimpien joukkoon. (The Guardian 72/116) Liikuntatieteissä yliopisto on kuitenkin sijoitettu top 40 yliopistojen joukkoon ja vuosittain sijoitus on parantunut, eli jee! Täältä tullaan, oi te suuret urheilijat.

No mutta mitä hitsiä, noista nyt ota kukaan selvää. Miks Englanti ja Glosjoku?

Lähdin siis 2012 au pairiksi Englantiin, Cheltenhamiin, ja paikka imaisi minut ihan täysin syövereihinsä. Ihmiset, elämäntyyli ja kulttuuri, kaikki se tuntui niin omalta. Tuntui siis oikealta ratkaisulta, että palaisin maahan opiskelemaan. Glosin (sori, lyhennän, sormethan tässä puutuu jos pitää aina kirjoittaa pitkästi) lisäksi pääsin Manchesteriin, Chesteriin, Portsmouthiin ja Lontoon Kingstoniin. Pienen itsensä kanssa painimisen, googlailujen ja muiden kokemusten kautta päätin, että tuttuun ja turvalliseen vie tieni. Kaiken lisäksi, niiden liikuntatieteiden kurssi vain oikeasti tuntui parhaimmalta. Se sisälsi hieman kaikkea (anatomiaa ja fysiologiaa, biomekaniikkaa, psykologiaa, ravintoa jne.) ja näin voin valita laajasti mihin haluan maisterintutkinnossa syventyä! Ja ollaanpa rehellisiä, Suomeen vaan on niin todella vaikea edes päästä pääsykokeisiin, jos ylppäritodistus ei ole ällää ja eetä.



Okei, no ehkä vähän selkeni. Mikäs sitten se tutkinto oikein on olevinaan? 

Oikea tutkintonimike on siis BSc Sport and exercise sciences (BSc - bachelor of science - tieteen kandi). Suoraa ammattia tästä ei tule, voin toki työskennellä esim. liikunnanohjaajana, liikuntapalveluiden kehittäjänä, liikuntakeskusten/kuntosalien esimiehenä, tutkijana yms. Maisterin tutkinnolla voin erikoistua mm. fysioterapiaan, opettajaksi tai vaikka ravintoterapeutiksi. Oma mielenkiinto on tällä hetkellä ehdottomasti fyssarin hommissa. Koska kuinka siisti ihmiskroppa oikeesti on ja kuinka siistiä on nyt vihdoin oppia se melkein perinpohjin!

P.s. Gloucesterissä on Tylypahkan lisäksi jokavuotiset cheese rolling-kisat missä ihmiset juoksee mäkiä alas ison juuston perässä. Kuka nyt EI haluais asua sellaisessa kaupungissa.

7 kommenttia:

  1. Mäkin saan niin usein kuulla tota "niin millon sä muutat sinne Lontooseen?" -kyselyä jne., että alkaa melkeen jo ärsyttää. Englanti ≠ Lontoo!
    Millon sulla on muutto?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin totta! Vähän kuin Vaasalaiselta kysyis että onko Helsingissä kiva asua:p Move in day on 13.9. Eli joskus niihin aikoihin! En oo vielä päättänyt päivää. Miten sulla?

      Poista
    2. Mulla on lento varattu 7.9. :) Pitäis tota blogia jaksaa päivittää säännöllisemmin kohta..

      Poista
    3. Uui siihenhän on enää noin kuukausi! Joo päivitä päivitä! Olis nii kiva lukea muidenki tänä vuonna lähtevien paniikkeja ^^

      Poista
  2. Se tulee menemään hienosti! Mä podin tota samaa paniikkia vuosi sitten ja hitto, tässä sitä ollaan hengissä ja hyvinvoivana menossa toista vuotta opiskelemaan :D Ja joo, toi Lontoo-juttu.. Newcastle ei oo edes sillä suunnalla, mutta aina joku kysyy et onko se siellä Lontoon lähellä? Joo ei ole (miksi ihmiset ei tiedä??) Täytyy toki myöntää, että ennen tätä mun hakuhommelia en itekään tosiaan tiennyt et ton niminen paikka on edes olemassa! Haha, matkailu avartaa vai miten se oli.. Anyways, hienoo et meitä on vaan enemmän ja enemmän jotka rohkenee lähtemään pois kotoSuomesta vähän muualle kattelemaan. Tsemppii!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahaa, mahtava tietää että tästä ekasta vuodesta voi selvitä hengissä ja vielä niin että voi hyvin!! :p Joo jotenki vaan tosiaan huvittavaa, että ihmiset kuvittelee Englannin olevan pelkkää Lontoota ja että se Lontoo ylettyy Plymouthista Skottien rajalle asti.... onhan se kaupunki iso, mutta ei nyt sentään noin iso. Ihana tosiaan törmätä täällä muihin suomalaisiin opiskelijoihin, niin uusiin ku vanhoihinki! ^^ Tsemppii toiselle vuodelle!!! (:

      Poista
    2. Jihuu! Kiitos :) Ja joo, ehkä se toivottavasti vielä muillekin avartuu, että Englanti ei oo vaan yks iso Lontoo. Itteä vieläkin hämmästyttää se, että miten paljon erilaisia paikkoja siellä voikaan olla 0.0

      Poista