lauantai 18. lokakuuta 2014

BMR ja RMR ja HÄ

"I can honestly say that I have no idea what we are doing now but let's just pretend we're on track."

Lohduttavaa tietää, että en ollut ainoa henkilö, joka oli meidän labra-tunnilla pihalla. Tai ei välttämättä pihalla, mutta ainakin ihan hukassa että mitä kaikki lyhenteet tarkoitti ja minkä takia meidän nyt piti hengittää sinne pussiin ja mitä se VE STPD tarkoitti ja mitä ihmettä mä nyt oikein laskin kun tulokseksi tuli jotain yli 5000 kun oikea vastaus oli 7.79.

Kysymyshän oli meidän anatomian ja fysiologian labra-tunnista! Mitattiin pienryhmissä yhden ihmisen BMR (basal metabolic rate) edustaa siis sitä minimi kalorimäärää jolla ihminen pysyy hengissä, jos hän ei tekisi päivän aikana muuta kuin nukkuisi. BMR vaatii yleensä aika standardisoidut olosuhteet, joten kun halutaan tehdä rutiinitarkastuksia, lasketaan RMR (resting metabolic rate). Tällöin mitataan siis henkilön hapenkulutusta (VO2) ja hiilidioksidin tuottamista (VCO2). Ja me teimme juurikin tämän.

Meillä oli siis erittäin rentoutunut ilmapiiri labrassa ensimmäisen päälle puolituntisen ajan, sillä meidän koehenkilön piti ensin maata paikoillaan 20 minuuttia, ei puhetta ei juttelua ei häiritsemistä. Samalla kun Lauren nukkui, minä ja Amelia yritettiin taiteilla maailman vaikeimman palapelin kanssa (aseta putki pussiin ja sulje ilma-aukot. Se oli vaikeampaa miltä kuulostaa!!). Tämän jälkeen alettiin keräämään koehenkilön happea. Kiinnitettiin letku suusta ilmatiiviiseen säkkiin ja oltiin taas paikoillaan 10 minuuttia. Koehenkilö siis hengitti koko tämän ajan isoon pussiin ja oli aika siistiä nähdä kuinka se pussi täyttyi sinä aikana! Säkistä tuli aika iso, 77,4 litraa.


Hengittämisen jälkeen kiinnitettiin meidän säkki laitteeseen, joka laski sisällön hapen ja hiilidioksidipitoisuuden sekä lämpötilan. 

RER = VCO2 / VO2 ja nämä luvut saatiin tietää käyttäen n. kahtakymmentä tuhatta erilaista laskukaavaa. 

Mark: "I hope I won't lose you immediately so let's have a look at these very slowly."
*Nahid ja Lauren laskee ensimmäisen laskunsa ja on erittäin ylpeitä tuloksestaan*
Mark: "Erm... no. I may have lost you two now."
Jaha.... 
Mutta päästiin kärryille nopeasti! Vaikeuksien kautta voittoon, vai miten se meni. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti